Svammel 4!

Ett till svammel. Den här är hyfsat kort, den första delen är pur skönlitteratur, dock något morbid. Jag ber om ursäkt om ni tar illa vid er. Den andra delen är ett etiskt problem som är resultatet när jag grubblade över socialism och liberalism. Den tredje och sista delen är en gåta som Christer inte får svara på, för han vet svaret :)
Alla ni andra får gärna gissa. Om ingen kommer på det rätta svaret så skriver jag det under helgen.
Lycka till allihopa på PA-mässan!



Polisen som blev en skurk

 

- ”Jaså, och vad har du själv att säga om saken? Är det inte så att du också är medskyldig? Jag hade för mig det. Du tror att du kan komma hit och hota mig med fängelse när du själv har blod på händerna. Du personifierar hyckleri, min käre vän. Du är en sann klåpare.”
- ”Men det var inte det jag menade-”
- ”Du ljuger alltså? Du far med osanning, vad hedervärt. Det passar ju verkligen din nyvunna karaktär. Tillåt mig att gratulera.”
- ”Hörru du, nu är det faktiskt såhär att jag är polisen och du är-”
- ”Etiketter, min käre vän, etiketter! Bry dig inte om begrepp, de har bara symboliska syften. En levande varelses sanna värde och personlighet kommer endast fram i nödsituationer. Säg mig: vart var du lördagsnatten den 19:e april klockan åtta på kvällen?”
- ”Hörru du jag-”
- ”Svara mig!”
- ”Jag var hemma.”
- ”Finns det någon som kan bekräfta det?”
- ”Nej jag tror inte det.”
- ”Inget alibi har du heller. Du är till och med mer skyldig än vad jag är.”
- ”Men förklara för mig-”
- ”Du mördade honom inte sant?
- ”Va!”
- ”Du blinkade! Varför denna teater när din skuld står så tydligt skriven på din panna? Varför denna barnsligt fåniga förvirrade uppsyn du anlägger dig? Varför dessa svettpärlor, dina skakningar när du så patetiskt försöker propagera din oskuld?”
- ”Men jag har ju inte-”
- ”Visst var det efter festen, på vägen hem från nattklubben? Du ledde honom in på någon mörk gränd där du slog ner honom och skar upp honom. Du använde din egen kniv som du hade gjort på slöjden. Du kände hur det varma blodet forsade ut ur honom. Du såg hur ögonen förlorade sin glans, hur färgen i ansiktet växlade i färg och nyans. Du till och med slickade honom ditt vidriga kräk!”
Poliskonstapeln var alldeles chokad., kunde inte få fram ett ord.
- ”Mina herrar, jag tror att den här mannen är er.”, sa jag samtidigt som jag reste mig upp och gick ut.


 

Ett etiskt problem

Kalle går på vägen. Kalle har pengar. Kalle möter Tobias. Tobias har inga pengar. Tobias ber Kalle om lite pengar. Kalle säger nej.

Ska Kalle bestraffas? Om ja, hur? (Är det inte straff nog att heta Kalle?)


 

 

Dagens gåta

 

Vad är världens minsta minoritet?

Kommentarer
Postat av: christoffer

haha, ska kalle bestraffas?



är inte individen världens minsta minoritet?

2010-05-04 @ 20:54:13
Postat av: Anders

Japp, du har rätt.

Individen är världens minsta minoritet. Kolla gärna upp Ayn Rand, det var från henne jag först stötte på uttrycket.



När det gäller det etiska problemet så försök att se Kalles agerande ur både ett liberalt synsätt och ett socialistiskt synsätt, det var iaf vad jag gjorde när jag analyserade de båda ideologierna. Den första ideologin (liberalismen) tycker att Kalles agerande är moraliskt försvarbart medan den andra ideologin (socialismen) tycker att Kalles agerande är omoraliskt, det är iaf min tolkning av vad liberalismen och socialismen anser om en sådan situation.

2010-05-04 @ 22:02:19
Postat av: Robin

Så med andra ord är socialismen en empatisk ideologi, och liberalismen en egoistisk ideologi?

2010-05-05 @ 16:32:46
Postat av: Anders

Ungefär, den ena tvingar dig att vara vänlig mot folk, den andra ger dig friheten att välja om du vill hjälpa eller inte hjälpa till. Så har jag uppfattat dem.

2010-05-05 @ 16:52:47
Postat av: Robin

Och eftersom människan i grund och botten är egoist och ond väljer man alltså att inte göra det :P

2010-05-05 @ 20:36:37
Postat av: Anders

Tja, man har alltid ett val, det är därför jag älskar liberalismen: man kan inte tvinga folk till något de inte vill (så länge de inte bryter mot lagen, ty då skall de bestraffas!).



Jag är inte säker men jag tror att Hans Sundin sa att han hade hört på radion att forskare hade upptäckt att medlidande är något medfött, något biologiskt som alla människor har inom sig. Om det stämmer så kommer det kanske att revolutionera synsätten på de gamla ideologierna: Folk kanske, innerst inne, vill hjälpa andra människor?

Jag vet inte, men det vore intressant att granska det om det är sant.

2010-05-05 @ 21:28:02
Postat av: Erica

Vad är det för fel med att heta Kalle? :( Jag tycker att det är ett sött namn.

2010-05-06 @ 10:12:13
Postat av: Robin

Fast om alla människor medfött har medlidande så kommer alla människor oavsett att hjälpa Kalle, eftersom det ligger i vår natur? Således gör det väl ingen skillnad om vi blir "tvingade" att hjälpa Kalle då vi ändå kommer göra det självmant?

Socialismen grundar väl sig på frihet för alla människor, och inte bara bara för människor som redan har råd? Tror Madde sa nått sånt nån dag...



Kalle är ett fint namn :)

2010-05-06 @ 17:39:30
Postat av: Erica

Jag håller med dig Robin!

2010-05-06 @ 22:17:15
Postat av: Anders

Men vad hände med valfriheten Robin? Visst skulle det vara fantastiskt att hjälpa alla människor som är i behov av hjälp, men på vems bekostnad ska det ske? Ska välgörenheten vara baserad på frivilligt initativ, eller är du villig att ta på dig rollen som "välgörenhetens korsriddare", en slags "Robin Hood" som tar från de rika och ger till de fattiga? Jag ser definitivt inte ner på humanitära- och ideela handlingar, mitt enda kriterium är att båda parterna, den tilltänkte "välgöraren" och den som är i behov av hjälp, är med på det. Det får inte bara vara den ena parten som får ut något positivt av handlingen, det skulle i så fall vara orättvist. Båda två måste ha värde av transaktionen för att man ska kunna kalla det sann rättvisa.



Det anser jag, och ja, namnet Kalle är det egentligen inget fel på, jag bara anspelade på stereotypen/fördomen. (Kalle Anka).

Jag ber om ursäkt, alla ni som heter Kalle.

2010-05-07 @ 10:03:40
Postat av: Christer

Det är väl en självklarhet att själv få välja om man vill hjälpa Tobias eller inte. Man skall väl inte tvingas att föda en person pågrund av att han endera är för lat eller för dum för att få ett hederligt arbete? Om du däremot vill hjälpa den stackars idioten är det ju ditt eget val och inget du kan tvinga mig till. Förbannade socialister...

2010-05-07 @ 10:11:01
Postat av: Robin

Men Christer, lugna ner dig! :P

Och alla människor som har sjukpenning är väl inte lata och dumma, eller?

2010-05-07 @ 12:55:16
Postat av: Christer

Vem har sagt något om sjukpenning Robin? :P



Sedan är jag aldrig lugn.

2010-05-08 @ 00:33:58
URL: http://nordjamten.wordpress.com
Postat av: Robin

Antog bara att de va det du menade.. när du menade att folk va för lata eller dumma för att jobba :P

2010-05-08 @ 07:15:18
Postat av: Madelene

suck...

2010-05-12 @ 23:09:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0